Den svenska sektionen av ISCM bildades 1923. Under de första decennierna anordnade de svenska ISCM-sektionerna (under en period fanns nämligen två: en i Lund och en i Stockholm) egna konserter med ny musik. Denna uppgift har under det senaste halvseklet övertagits av dels Sveriges Radio, Rikskonserter och andra institutioner, dels av sektionens konsertgivande organ, dvs ett växande antal lokalarrangörer för ny musik.
Alltsedan 1923 har Sverige genom den svenska sektionen deltagit i det internationella arbetet för främjandet av den nutida musiken genom ISCM. Vi vill också vara en aktiv aktör i utvecklingen av det svenska nutida musiklivet genom aktiva samarbeten med andra aktörer; och vi är sedan 1990-talet huvudman tidskriften Nutida Musik.
Svenska sektionen har drygt 200 enskilda medlemmar. Det internationella nätverket omfattar nu 52 sektioner i 48 länder över hela världen.
Sverige har alltid haft en stark position inom ISCM. Sedan år 2001 har vi dessutom två sektioner. Vid sidan av den nationella sektionen finns nu också Visby Internationella Tonsättarcentrum. De två sektionerna samarbetar för att främja svensk nutida musik, dess tonkonstnärer och för att öka intresset för Sverige som aktör i det internationella musiklivet.
Under långa tider koncentrerades sektionens arbete till uttagningen av svenska verk till ”världsmusikdagarna”, deltagande i ISCM:s generalförsamling och presidium samt till arrangörsarbetet
inför de festivaler som ägt rum i Sverige.
Under 1990-talet breddade sektionen sin verksamhet genom att också vara huvudman för tidskriften Nutida Musik, Sveriges enda tidskrift om vår tids konstmusik.
Svenska sektionen initierade i början av 2000-talet en samverkan mellan de arrangerande föreningar som främst ägnar sig åt konserter med nutida musik. Samlingen under ISCM-paraplyet avsåg i första skedet leda till utvecklandet av ett internt nätverk för program- och artistinformation samt samverkan. Denna samverkan ledde så småningom fram till bildandet av Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik (RANK).
Svenska sektionen var dessutom initiativtagande part i en annan samverkande organisation – den svenska plattformen för nutida konstmusik – Horisont som bildades hösten 2007 och som samlar organisationer ur det svenska musiklivet och som verkar musikpolitiskt för den nutida konstmusiken.